Caj od hibiskusa
Hibiskus (Hibiscus) je zeljasta,drvenasta biljka,poznata kao africka malva,kineski slez,kineska ruza,japanska ruza,postoji oko 200 vrste iz porodice Malvaceae,tu spadaju i biljke pamuk,baobab,kakao.
Hibiskus se gaji u celom cvetu kao ukrasno bilje,mozete je naci kao drvce ili kao zbun.Postoje neke vrste koje rastu do 4m,a kao sobno cvece moze da raste do 1.5m.Doba cvetanja,zavisi kako raste,cesce se desava u kasno prolece do kasne jeseni.Cvetove mozete naci u raznim bojama.
Caj od hibiskusa je veoma lekovit,osvezavajuci ,opustajuci,ne sadrzava tein i kofein.Hibiskus sadrzi dosta vitamina C,gvozdje,flavonoide,enzimi,vocne kiseline,etericna ulja,oko 13 aminokiseline,od kojih njih 6 su veoma znacajne za ljudski organizam.Caj od hibiskusa prirodno leci prehladu,kasalj,upalu grla,pomaze kod stomacne tegobe,kao i kod zatvora,jer je deluje kao laksativ i kao blag diuretik,preporucuje se za bubrezne i srcane bolesnike.Uspesno pokazuje rezultate za jacanje imuniteta,koristi se za poremecaj cirkulacije,ispiranje povrsinskih rana,nesanice.Podstice rad stitne zlezde,stiti jetru od otrova,snizava visok krvni pritisak.Za biljni caj se priprema samo od cvetova hibiskusa.
Caj od hibiskusa pripremate tako sto 1 kasiku hibiskusa preliti sa 250ml vrele vode,ostaviti da odstoji 10 minuta,nakon toga procedite i piti po zelji.Ako zelite da pojacate dejstvo caja mozete skuvati sa nanom,dodati malo djumbira i sok od limuna,moze sve skupa ili nesto od toga.
Caj od hibiskusa |
Hibiskus (Hibiscus) je zeljasta,drvenasta biljka,poznata kao africka malva,kineski slez,kineska ruza,japanska ruza,postoji oko 200 vrste iz porodice Malvaceae,tu spadaju i biljke pamuk,baobab,kakao.
Hibiskus se gaji u celom cvetu kao ukrasno bilje,mozete je naci kao drvce ili kao zbun.Postoje neke vrste koje rastu do 4m,a kao sobno cvece moze da raste do 1.5m.Doba cvetanja,zavisi kako raste,cesce se desava u kasno prolece do kasne jeseni.Cvetove mozete naci u raznim bojama.
Caj od hibiskusa je veoma lekovit,osvezavajuci ,opustajuci,ne sadrzava tein i kofein.Hibiskus sadrzi dosta vitamina C,gvozdje,flavonoide,enzimi,vocne kiseline,etericna ulja,oko 13 aminokiseline,od kojih njih 6 su veoma znacajne za ljudski organizam.Caj od hibiskusa prirodno leci prehladu,kasalj,upalu grla,pomaze kod stomacne tegobe,kao i kod zatvora,jer je deluje kao laksativ i kao blag diuretik,preporucuje se za bubrezne i srcane bolesnike.Uspesno pokazuje rezultate za jacanje imuniteta,koristi se za poremecaj cirkulacije,ispiranje povrsinskih rana,nesanice.Podstice rad stitne zlezde,stiti jetru od otrova,snizava visok krvni pritisak.Za biljni caj se priprema samo od cvetova hibiskusa.
Caj od hibiskusa pripremate tako sto 1 kasiku hibiskusa preliti sa 250ml vrele vode,ostaviti da odstoji 10 minuta,nakon toga procedite i piti po zelji.Ako zelite da pojacate dejstvo caja mozete skuvati sa nanom,dodati malo djumbira i sok od limuna,moze sve skupa ili nesto od toga.
Нема коментара:
Постави коментар