Narodni lek-Cvetna terapija

Narodni lek - Cvetna terapija
Sada cemo malo spomenuti bastensko i sobno cvece kao lek,imate cvece koje moze da vam pomogne u lecenju.Cvetna terapija je odavno poznata u narodnoj medicini,od njih mozete spravljati biljne cajeve,tinkture,losione,melemi.
Dalija (Dahlia variabilis) je poznata kao Georgina,lendjiri.Od ove biljke uzmite dva sitna ili jedan krupan cvet,potopiti u litar hladne vode,treba da odstoji 12 sati,zatim procedite i piti 3-5 puta dnevno po 200ml ovog rastvora.Ovaj rastvor se ne kuva,mozete ga koristiti kao lek za lecenje streliteta kao za protiv bora,dobar ten tako sto se umivate.
Bosiljak (Ocimum basilicum) je vec spomenjen u ovom blogu,ali cemo dodati jos koji narodni lek.Mozete koristiti bilo koji bosiljak.Uzmite 1 kasicicu svezeg ili osusenog bosiljka,stavite u 200ml prokuvane vode i staviti da malo provri,odmah pomerite,neka odstoji 5minuta,ovaj biljni caj procedite i pijete za nesanicu,kada ste nervozni,mozete piti pre spavanja,dobar je za prehladu,upalu sinusa i kijavice.Preporucujem za zene koje su u klimaksu da uzmu po 1 kasicicu bosiljak i maticnjak stavite u 200ml prokuvane vode,malo da provri,odmah pomerite i neka odstoji 5minuta,nakon toga procedite i pijte po potrebi.Za dojilje koje zele da povecaju mleko trebaju da uzmu 3supene kasike bosiljka stavite u 300ml prokuvane vode,malo da provri,odmah pomerite i neka odstoji 5minuta,procediti i piti po potrebi.Za dezinfekciju ili kao parfem mozete staviti struk bosiljka potopljen u litar hladne vode,da odstoji 24sata,procedite i koristiti po potrebi,ta voda nema da se kvari.
Kaloper (Tanacetum baslamita) je poznata kao vratic.Kaloper kao narodni lek za mladalacke bubuljice,ovaj melem mozete sami da napravite.Uzmite 200gr cista svinjska mast (nesoljena) zagrejete do vrenja,pazite da ne izgori,stavite 3supene kasike izgnjecen kaloper sa cvetovima,neka malo provri,odmah pomerite,neka stoji na suvom mestu 12 sata,obavezno poklopljeno,nakon toga otopite sve,neka se malo zagreje i odmah procedite kroz gustu gazu,sipajte u nekoj teglici,kada se ohladi mozete da koristite.Za rane bilo kojeg porekla,mozete staviti izgnjecen kaloper preko gaze ili zavoja,nikako direktno.
Muskatla (Pelargonium) mogu samo one sto su poznate od davnina,kao belagona.Uzmite 1 kasiku usitnjenu muskatlu( za decu kasicica) stavite u 500ml prokuvane vode,neka malo provri i pomerite odmah,neka odstoji 15 minuta,procedite i piti 3 puta dnevno po solju caja,ovaj caj pijete iskljucivo kada imate bolove u grudima bilo koje vrste bola.
Rozetla (Peralgonium graveolens) je mskatla sa mirisom ruze.Uzmite 1 kasiku usitnjene rozetle stavite u 500ml prokljucale vode,ista tehnika kao kod ostalih cajeva,samo sto treba da odstoji 15 minuta,procedite i piti po potrebi,ovaj caj je veoma lekovit ako ga pijete,pomaze kod eserihije koli,hlamidije,kandida,mozete ovaj caj koristi za vaginalno ispiranje.
Ovaj biljni caj mozete koristiti za snizavanje holesterola,ista priprema samo sto se pije 3 puta dnevno posle jela po solju caja.
Ruza (Rosa),iskljucivo koristite jednostavne ruze crvenih boja,od ruze pripremate tonik tako sto cete saku latice ruze staviti u 1lvinsko sirce,treba da stoji na suncu 21 dan,povremeno promuckajte flasu,nakon toga procedite.Mozete koristiti protiv glavobolja,migrene masirate glavu,kao i utrljavanje u kosi,koze glave,dobar je borac protiv peruti.Caj za nesanicu mozete pripremiti tako sto cete da uzmete 1 kasicicu usitnjene latice ruze  stavite u 200ml prokuvane vode,ista priprema kao kod drugih cajeva,procediti i piti pre spavanja.
Hrizantema koja je poznata kao jesenja ruza,izgnjecite list hrizanteme pomesajte sa medom i namazite na mladez ili bradavice.
Za lecenje bakterije kao sto je eserihija,salmonela,sigela,mozete da se izlecite tako sto cete u 1l ljute rakije,dodati 3 kasike usitnjene hrizanteme stablo,cvet,list hrizanteme,staviti da odstoji 15 dana,pijete po potrebi,najvise 1 casica rakije ujutru i uvece.Sa ovim tonikom mozete da premazivate lice posle brijanja.
Ukrasni suncokret (Helianthus annus) je veoma dobar narodni lek za stomacne tegobe,nadimanje zeludca,zatvor.Uzmite ceo cvet i 10 lista suncokreta,potopiti u 1.5l hladne vode,neka odstoji 12 sati,malo zagrejete i pijete caj po potrebi.  
Neven (Calendula officinalis) je veoma lekovita biljka,ovde cete da pripremite melem od nevena:500ml svinjske masti (nesoljene),zagrejati do kljucanja,ubaciti 60 cvetova neven,neka okrene kljuc i odmah pomerite,neka odstoji 12 sati,nakon toga opet zagrejati do vrenja i procediti.Melem od nevena mozete koristiti kod prosirenih vena,oteklih limfnih zlezda,bolove u zglobovima i tetivima.   
Hristov venac (Passiflora caerulea) je poznata kao isusov venac.Ova lekovita biljka je veoma dobar narodni lek za nervne bolesti,nesanice,napade kod epilepsije,sizofrenije.Biljni caj pripremate tako sto cete 1kasicicu isitnjenog hristovog venca(malo cveta i lisca,ako nema cvet,onda samo list) staviti u 200ml prokuvane vode,ista priprema kao i kod ostalih cajeva,pijete samo po potrebi.

Нема коментара:

Постави коментар

Caj za potenciju

Caj za potenciju Potencija je muska bolest,veoma neugodna i neprijatna bolest koja zahvata besiku i mokracne kanale. Kako da pripremi...