Caj od Imele

Caj od Imele
"caj od imele" caj od imele biljni cajevi
Imela(visci albi stipes et folium)
Imela(visci albi stipes et folium) je zimzelena biljka koja raste u grm,koja se sa svojim korenima siri po bilo kojem listopadnom drvecu i vocke.Koreni prodiru veoma duboko u drvo tako sakuplja hranljive sokove,zbog toga se ona sama prehranjuje i opstaje.Njena stabiljka je zutozelene boje,drvenasta biljka,cvetovi su zuckaste boje koje izlaze iz stabiljke.Pocetkom proleca pocinje da cveta.Plodovi su nezni,prozirni,bobica u obliku loptice,koja ima cvrstu opnu,koju obuhvata sluzava,lepljiva masa i ima jednu ili tri semenke.
Sastav imele: zelena smola,etericna ulja,masna ulja,guma,vosak,flavonskih heterozida i dr.
Imela ima veoma starih znacaja kao kod stare Germane i Gale slavili je kao svetu biljku,kod Hipokrata i Plinije,oni su smatrali je lekovitom protiv vrtoglavica,tumora,padavice.Nesto u srednjem veku Sveta Hildegarda preporucivala je protiv  bolesti srca.Zupnik Kneipp,fitoterapeut preporucivao je za zaustavljanje krvarenja,bolesti krvnih sudova i ginekoloskih problema.U Americi i Engleskoj  je bozicni i novogodisnji ukras.U nasem narodu je verovanje da pod onom leskom,na kojoj raste imela(inace se veoma retko dogadja),lezi zmija,na njenoj glavi dragi kamen i drugo blago,drugo verovanje u nasem narodu ispod takve leske bela zmija se sklupcala i pored nje od zlata jabuka,ako bi covek uspeo da ubere imelu dok ta bela zmija spava,skuvao i popio caj,svaka bi mu biljka kazala za kakve bolesti je lek.Sto je san svih travara,od kako je sveta i veka.
"caj od imele" caj od imele biljni cajevi
imela bobice
Imela je prirodni lek za srcane bolesti,glavobolja,vrtoglavica,epilepcija,reumatskih oboljenja,mokracnih i bubreznih tegoba,cisti krvne sudove,regulisanje metabolizma i hormonske poramecaje.Lektini i citokinini uvecavaju imunostimulaciju,pa imelu koriste kod nekih oblika tumor,njena lekovitost za lecenje visoki krvni pritisak.Medjutim morate znati da se imela ne kuva,vec da imela odstoji 8sati u hladnoj vodi.Dnevno se pije 200ml caja.Posle tog kontinuiranog konzumiranja 100gr caja mora da se napravi pauza 3meseca.Postoji dva nacina za pripremu caj od imele,u hladnu i toplu vodu.
1. Listici,cvetovi,celi nadzemni delovi biljke tj stabiljke(herba) priprema se: u 200ml kljucale vode dodati 1supenu kasiku caja,ostaviti 30minuta,procedite i pijte 3puta po 200ml caja,nezasladjeno.
"caj od imele" caj od imele biljni cajevi
Imela na drvecu.
2.Koreni,plodovi,korice,rizomi se pripremaju:u 200ml hladne vode umesati 1 kasiku caja zagrevati do vrenja,ostaviti 30minuta,procedite i pijte 3puta po 200ml caja,nezasladjeno.
Ako neko zeli da zasladi ,moze samo sa med.
Ne preporucujem da sami ubirate imelu,najbolje je da kupite od nekih travara,jer su njene bobice otrovne.
Po nasem tradicionalnom verovanju govore da su majke,zelene bobice davale svojoj deci za jacanje organizma
Caj od bele imele se pije 6 nedelja,prve nedelje po 3 solje,dve nedelje po 2solje dnevno,dve  nedelje po 1 solja dnevno,zadnja nedelja 1solja podeljena u dve doze pre i posle obroka.



1 коментар:

Caj za potenciju

Caj za potenciju Potencija je muska bolest,veoma neugodna i neprijatna bolest koja zahvata besiku i mokracne kanale. Kako da pripremi...