Maticnjak caj

Maticnjak caj(Mellisa Officinalis)
biljni cajevi"maticnjak caj"
Maticnjak(Mellisa Officinalis)
Maticnjak (Mellisa Officinalis) je biljka koja ima puno narodnih naziva celinja trava,celinjak,limunka,maternjak,maticnik,melisa,pitoma nana,pcelinja trava,rojevnica,latinsko ime Mellisa potice od grcke nimfe koja je spasila zivot Zevsu.U znak zahvalnosti pretvorio je u pcelu da sakupljala med sa belih ili zutih cvetova maticnjaka.Cela biljka ima prijatan miris,slican limunu,posebno list ima jak miris.Maticnjak je samonikla biljka,moze da se uzgaja u vtrovima,tako da cuvate svoje dvoriste od krpelja.Ova biljka je lekovita,zacinska,aromaticna,medonosna i industrijska.Za lek se beru listovi pre cvetanja,a cela biljka za vreme cvetanja.Susi se u hladu,manje da se dira.Osuseni maticnjak nikako ne cuvajte u metalnoj posudi.
Caj od maticnjaka poboljsava apetit,posebno kod dece.Maticnjak caj povoljno deluje na psihu.
Cesto se upotrebljava kao okrepa u stresnim situacijama,depresije,pomaze i kod neredovnih menstruacija uzrokovanih stresom,kod glavobolja uzrokovanih nervozom ili povracanja na zivcanoj osnovi.Najcesce se koristi kod psiholoskih oboljenje,poboljsava pamcenje,pomaze u borbi protiv depresije,ankisioznosti.
Maticnjak caj pomaze gotovo kod svih bolesti.regulise probavni sistem,jaca srce,cisti krv,deluje antibakterijski pomaze u zaceljivanju rana,herpesa,probleme sa bronhijama.Moze da se pravi sok od maticnjaka,koji je dobar za jacanje imuniteta.
Priprema caja: 1supena kasika osusene biljke Maticnjaka preliti sa 0.500ml vode piti uvek svez caj,pre jela 200ml maticnjak caj.
Caj treba kuvati u emalirnoj posudi,nikako u metalnoj.Caj zasladjen medom uspesno deluje za smiravanje nervoze,depresije,natopiti sa vatom i drzite na herpesu,uspesno deluje.

Нема коментара:

Постави коментар

Caj za potenciju

Caj za potenciju Potencija je muska bolest,veoma neugodna i neprijatna bolest koja zahvata besiku i mokracne kanale. Kako da pripremi...