Zacinske biljke-Zacini


zacinske biljke"biljni cajevi"
Zacinske biljke

Zacinske biljke
Sada cemo pisati o zacinskim biljkama,kako se skladiste i pripremaju.
Zacinske biljke mozete sami da uzgajate u svojoj basti,u saksiji.Ako koristite semena kupljene u poljoprivrednoj apoteci,sejete i negujete prema upustvima na kesici.
Koje biljke se koriste za zacine?
U klasicne zacine spadaju persun,rukola,celer,biber,ruzmarin,majoran,kadulja,kapar,metvica,tamjan.
U modernijim spadaju bosiljak,djumbir,origano,vlasac,estragon,lavanda,medvedji luk,cubar,krasuljica,grbica,borac,korijander,selen,maticnjak.........
Uvek je najbolje koristiti dok je sveze,ali ako zelite da pripremite da cuvate mozete na sledeci nacin:
izaberete biljku, ociscene i suve grancice stavite na aluminijumsku foliju,susite u rerni na najnizoj temperaturi  12 sati,zatim odvojite listice od grancice i cuvajte u dobro zatvorenoj posudi.
Sledeci nacin:sitno naseckajte bilje,dodajte malo vode i rasporedite u posudu za led,kada se zamrzne,odloziti u kesici i cuvajte u zamrzivacu.
Sledeci nacin:sitno iseckajte zacinska bilja,stavite u kesu za zamrzivac i spljeskajte da bude kao pljeskavica,odloziti u zamrzivac,da mozete odlomiti koliko je vama potrebno.
zacinske biljke"biljni cajevi"
Zacinska bilja
Kako se jos uvek moze koristiti zacinska bilja,mozete lagano preprziti u tiganju sa malo ulja,tako dodati u jelu.Zacinske biljke dok su sveze daju aromu ulju i sircetu,evo kako u staklenoj boci drskom varijace zgnjecite ruzmarin,ili bilo koju drugu biljku,pomesate sa ulje ili sirce,tako zacinite jelo ili salate.
Persun i vlasac,preporucujem da se koristi uvek svez,jer je bogat etericnim uljima i vitaminima.


Нема коментара:

Постави коментар