Caj Hajducka trava


Hajducka trava(lat:Achilea Millefolium)
Hajducka trava ima raznih narodnih naziva:kunica,stolisnik,krostijet,hajducica,ravan,romon,romonika,poznata je kao bela ocajnica.
"caj hajducka trava"biljni cajevi priprema caja
Achilea Millefolium
Hajducica je prirodni lek za lecenje jetre,slezine,gorusice,zutice,navale krvi u glavu,katare u zeludcu i crevima,grceva,groznice,lupanja srca,bolova u krstima i ledjima,neredovnih ciklusa,krvavih i zatvorenih zuljeva,cisti jaca krv i organe za varenje.Korisno deluje na ispucalu kozu i sluzokozu,osip-psorijaza,angina pektoris.Kod nervoznih osoba se preporucuje kupanjem caja hajducke trave,ujutru i uvece.Smanjuje teskoce kod gihta i reumatizma,povoljno leci u pocetnom stadijumu dijabetesa,zaustavlja krvarenje,njegova lekovita svojstva zbog gorkog ukusa povoljno deluje na zeludac,povecava apetit,zaustavlja dijareju. Kalijum,koji je sadrzan u hajduckoj travi,potpomaze rad bubrega i krvotoka,posredno utice na rad srca,uspesno se koristi i kod zenski bolesti.Kod osetljivih ljudi moze da izazove alergiju.caj se priprema od nadzemnog dela biljke,sa cvetom do 30cm.Cvetovi se beru od juni do avgusta,a listovi do jeseni. Botanicko ime je dato prema grckom junaku Ahilu-Achillea,ima znacenje da daje snagu. Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrzi do 1%etarskog ulja(farmakopeja zahteva najmanje 0.13%),vlavoniide,vitaminK,gorku materiju ahilein,smole,sterole,tanine i dr.Etarsko ulje hajducke trave dobija se destilacijom pomocu vodene pare,a sadrzi pinen,cineol,tujon,kamfor,limonen,borneol.
Priprema caja:Supenu kasiku hajducke trave preliti sa 200ml kljucale vode,poklopiti i da odstoji pola sata,piti nezasladjeni caj 3puta dnevno po 200ml caja.
Za kupke: napraviti oko 1l vruce vode sa 7kasika hajducice.ostaviti pola sata.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Aronija u trudnoci

Virak Caj.Caj od virka

Caj za bolesti mokracnih puteva