понедељак, 25. фебруар 2013.

Caj od Ocajnice

caj od ocajnice "marribium vulgare'
Ocajnica(Marrubium vulgare L)
Caj od ocajnice(Marrubium vulgare L)
Ocajnica ili macina trava(Marrubium vulgare L),ima dugi naziv gorcica.Ocajnica biljka spada u zeljaste biljke,raste do visine 40cm,stabiljka im je dlakava,srebrnobele boje su listovi,na listu ima  guste dlake bele boje,ocajnicin cvet raste skupljeno bez peteljke.Ocajnicu berete u vreme cvetanja,bez korena kojeg je vretenastog oblika.u hladu susite ovu biljku.
Macina trava moze da se koristi za zacine,moze da se pripremaju cajevi,koji lece bolesti pluca,srce,zivce,probavni sistem,zutice i zenske bolesti.Kao sto se koristi za jacanje imuniteta nakon prehlade,gripnog stanja,pocetne stadijume groznice i tuberkuloze,veoma je lekovita biljka koja cak pomaze kod slabog apetita.Sa ocajnicom mozete da napravite cajnu mesavinu za zene koje zele da ostanu trudne:
Ocajnica (Marrubium vulgare L) 200gr, 
Hajducka trava (Achilea millefolium) 100gr, 
Virak (Alchemila vulgaris) 100gr, 
Zdravac (Geranium macrorhizomum L) 50gr, 
Bokvica (Plantago minor) 50gr.
Ovaj caj najbolje se cuva i skladisti u nekoj papirnatoj kesici. 
Nacin pripreme: 
U nekoj posebnoj posudi stavite 5 supenih kasika ove cajne mesavine,preliti sa 1litar kljucale vode,promesati i ostaviti da odstoji sat vremena.Ovu celu kolicinu piti u toku dana po malim gutljajima,ovaj caj pijete sve dok ne zatrudnite.
Caj od ocajnice pripremate na sledeci nacin:
U nekoj posudi staviti 1 supenu kasiku ocajnice preliti sa 250ml kljucale vode,posle 15 minuta procedite popijte 2-3 puta 250ml caja,nemojte ga zasladjivati.Ako biljni cajevi konzumirate zbog bolesti srca i pluca,mozete zasladiti sa bagrem med.





Нема коментара:

Постави коментар