Translate

Oglasite se besplatno

понедељак, 25. фебруар 2013.

Caj od Ocajnice

caj od ocajnice "marribium vulgare'
Ocajnica(Marrubium vulgare L)
Caj od ocajnice(Marrubium vulgare L)
Ocajnica ili macina trava(Marrubium vulgare L),ima dugi naziv gorcica.Ocajnica biljka spada u zeljaste biljke,raste do visine 40cm,stabiljka im je dlakava,srebrnobele boje su listovi,na listu ima  guste dlake bele boje,ocajnicin cvet raste skupljeno bez peteljke.Ocajnicu berete u vreme cvetanja,bez korena kojeg je vretenastog oblika.u hladu susite ovu biljku.
Macina trava moze da se koristi za zacine,moze da se pripremaju cajevi,koji lece bolesti pluca,srce,zivce,probavni sistem,zutice i zenske bolesti.Kao sto se koristi za jacanje imuniteta nakon prehlade,gripnog stanja,pocetne stadijume groznice i tuberkuloze,veoma je lekovita biljka koja cak pomaze kod slabog apetita.Sa ocajnicom mozete da napravite cajnu mesavinu za zene koje zele da ostanu trudne:
Ocajnica (Marrubium vulgare L) 200gr, 
Hajducka trava (Achilea millefolium) 100gr, 
Virak (Alchemila vulgaris) 100gr, 
Zdravac (Geranium macrorhizomum L) 50gr, 
Bokvica (Plantago minor) 50gr.
Ovaj caj najbolje se cuva i skladisti u nekoj papirnatoj kesici. 
Nacin pripreme: 
U nekoj posebnoj posudi stavite 5 supenih kasika ove cajne mesavine,preliti sa 1litar kljucale vode,promesati i ostaviti da odstoji sat vremena.Ovu celu kolicinu piti u toku dana po malim gutljajima,ovaj caj pijete sve dok ne zatrudnite.
Caj od ocajnice pripremate na sledeci nacin:
U nekoj posudi staviti 1 supenu kasiku ocajnice preliti sa 250ml kljucale vode,posle 15 minuta procedite popijte 2-3 puta 250ml caja,nemojte ga zasladjivati.Ako biljni cajevi konzumirate zbog bolesti srca i pluca,mozete zasladiti sa bagrem med.





Нема коментара:

Постави коментар