Ivanjsko cvece

Ivanjsko cvece 
Ivanjsko cvece (Gallium) je visegodisnja zeljasta biljka,koja ima vise vrsta:brocanka ili prikrp
Ivanjsko cvece (Galium aparine)
(Galium aparine)
,ovu lekovitu biljku mozete videti kako raste po njivama,livadama i pored plota,u selu se bore protiv nje,bore se sa sredstvima za unistavanje korova.Ova biljka moze da naraste od
60cm do 90cm,zelenobele cvasti i krljustaste lisne zametke,uz pomoc nekih bodlji,ova biljka se penje i kaci za dlake zivotinje,zato se zove jos priljepaca i hvatavac.
Pravo ivanjsko cvece (Galium verum) je poznata kao brocac,zuto ivanjsko cvece,gospin prostirac,gospina stelja,Jovanova travica.Cesce raste po visim predelima,ova lekovita biljka raste uspravno,visoka 30-60cm,zlatnozuti cvetovi koji mirisu na med.Bere se u juli,kada cvetaju.
Beli brocac ili belo ivanjsko cvece (Galium mollugo) ima zuckastobele nezne cvetove slicne gipsofili(slajer cvece) i blago mirise na med,mozete je naci na padinama i pored puta,njena
stabiljka raste horizontalno.
Sve navedene vrste ivanjskog cveca imaju priblizno ista lekovita svojstva,ako rastu na istom mestu.Takodje isto se upotrebljavaju.Ivanjsko cvece je lekovita biljka,u nasoj prirodi je veoma rasprostanjena,sve vise je zaboravljaju.U danasnje vreme trebamo vise posvetiti paznju,jer kancerogena oboljenja uzimaju vise maha.Ivanjsko cvece ako se upotrebljava sveze,ona tada ima bas snazno lekovito dejstvo kod teskih bolesti.Izdanke belog ivanjskog cveca mozete naci i zimi na povrsinama gde nema snega i pod suvom travom.
Ivanjsko cvece (Galium Verum)
Caj od ivanjskog cveca cisti bubrege,gusteracu,jetru i slezinu od materija koje izazivaju oboljenja.Osobe koje su obolele od limfne zlezde trebalo bi da pije ovaj biljni caj i to svakodnevno.
Prirodno leci vodene bolesti i probadanja u slabinama,protiv bledila.
Ivanjsko cvece kada koristite spolja lekovito leci sve kozne bolesti,rane,potkozni cirevi i mitiseri.Umivanje topli cajem,opustena koza lica postane jedra i zategnuta.Sveze iscedjen sok od ivanjskog cveca se koristi za obolela mesta na kozi,namazati i ostaviti da se osusi.U narodnoj medicini se ivanjsko cvece preporucuje i kod Caj od ivanjskog cveca pomaze i kod gusavosti,ako se svakog dana energicno ispira grlo,pomaze i kod oboljenja stitaste zlezde,oduzetost glasnih zica praceni virusom.
epilepcije,histerije,nervnih bolesti,zastoj mokrenja i tegoba kod kamena i peska u bubregu.
Po misljenju svajcarskog pahora Kinclea,ovaj biljni caj je pouzdano sredstvo kod teskih oboljenja bubrega,kao i kod gnojne upale.Biljni caj pripremate tako sto cete u istim kolicinama pomesati ivanjsko cvece,sumska zlatnica,zuta mrtva kopriva,u 250ml prokljucale vode stavite 1 supenu kasiku ove cajne mesavine,neka odstoji 10minuta,procediti.Ovaj caj se pije 14 dana,pola solje pola sata pre dorucka,ostalo piti tokom dana u malim gutljajima.Kod teska oboljenja piti 4solje caja dnevno.
Ivanjsko cvece (Galium mollugo)
Nekada davno,ivanjsko cvece je bilo veoma cenjeno kod zena koje su imale tegobe sa matericom.
Austrijski botanicar Rihard Bilfort u svojoj knjizi "Zdravlje iz lekovitih biljaka" kaze da caj od ivanjskog cveca,kada se pije istovremeno treba da se ispira grlo,izvrsno leci rak jezika,isto kao sveze iscedjen sok pomesati sa maslacem i da pomaze kod zlocudnih tumora svih vrste i tumor koze.
Dr Hajntih Nojtaler u "knjizi o lekovitom bilju" o ivanjskom cvecu kaze "Belo ivanjsko cvece se danas u nekim krajevima preporucuje protiv raka,zla kojem se nemoz dovoljno efikasno stati na put".
Ivanjsko cvece je kao lek protiv raka,teske bolesti koznih oboljenja,bubreznih oboljenja.
Evo dacu vam jos jedan biljni caj koji sprecava razvoj kancerogenih celija:pomesajte 300gr neven,100gr hajducke trave i 100gr koprive(1.5l na dan,svakih 20minuta po jedan gutljaj) uz toga utrljavanje masti od ivanjskog cveca.
Caj od ivanjskog cveca se priprema ovako :1kafenu kasicicu popariti sa 250ml vode i ostaviti da odstoji 5minuta.
Svezi sok od ivanjskog cveca,svezu biljku operite i jos vlazno iscedi u sokovniku.
Mast od ivanjskog cveca,svezi sok pomesajte sa maslacem sobne temperature,cuvati u frizideru.




Нема коментара:

Постави коментар

Caj za potenciju

Caj za potenciju Potencija je muska bolest,veoma neugodna i neprijatna bolest koja zahvata besiku i mokracne kanale. Kako da pripremi...