Caj od persuna kao narodni lek

Caj od persuna kao narodni lek
persun caj,parsley,groving persun,bubreg,kamen u bubregu i mokraci
Caj od persuna--ravan list



Da li znate prednosti caj od persuna?On je jedan od biljnih cajeva,lek u proslosti.Da li gajite persun u vasoj basti?
Caj od persuna sadrzi lekovita svojstva,koristi se tokom vekovima.

Persun (lat Petroselinum crispus),ona se posebno razlikuje,najlakse je prepoznate od svih biljaka.Persun potice od grcke reci rock celer,sto znaci relativni celer,na engleskom je Parsley
Persun mozete naci u sirom sveta,svuda je prisutan.veoma je dekorativna biljka,koja se koristi za ukrasavanje predjela,jela.Persun ima dve osnovne vrste kovrdzava i ravan list (italijanski) persun.Italijanska sorta je vise mirisna,ima manje gorak ukus nego kovrdzava sorta.
Groving persun je dvogodisnja biljka,svetlo zelena koja na kraju razvija sa zutim cveticima od juna do avgusta,ima dugu taproot,tako da podrucje mora biti duboko za sadnju,to zahteva mesto koji dobija najmanje 6 sati sunca,redovno zalivanje.Groving persun mozete da uzgajate u saksiji,drzite ga na jutarnjoj svetlosti,drzite ga dalje od hladnoce,promaje  tokom zime.
Zdrastvene koristi caj od persuna su :
Persun je jedan od najvaznijih biljaka za pruzanje vitamina i minerala u organizmu.Zaista podize imunitet.Ova lekovita biljka ima dve vrste neobicnih jedinjenja koje pruzaju neke veoma jedinstvene zdrastvene beneficije.Prva komponenta je etericno ulje koje sadrzi miristicin,limonene,eugenol i alfa -tujen.Drugi delovi su namereni flavonoidi ukljucujuci ain,apigenin,crisoeriol i luteolin.
Ulje od persuna- miristicin je prikazano u studijama na zivotinjama da inhibrira formiranje tumora,posebno formiranje tumora u plucima.Zato ga kvalifikuje kao hemo zastitnik hrane.To znaci da ona moze pomoci i da neutralise odredjene vrste kancerogenih materija,kao npr duvanski dim.
Luteolin je flavanoid koji je mocan antioksidans,koji pomaze u sprecavanu kiseonika zasnovanog ostecenja celija.Pored toga,komponente u persunu su prikazani u studijama na zivotinjama kako bi se povecala antioksidativni kapacitet krvi.
nekoristiti u trudnoci,srcani i mozdani udar,artitis.
Parsley tea-kovrdzavi persun
Persun je bogat i izvor vitalnih hranljivih materija koji su vazni za prevenciju mnogih bolesti: vitamin A i vitamin C.To su oba mocni antioksidanti koji unistavaju slobodne radikale.Slobodni radikali su odgovorni za razvoj mnogih medicinskih stanja,ukljucujuci aterosklerozu,dijabetes,debelo crevo,rak materice i astme.Jedite hranu bogatu sa vitaminom C,jer se ponasa kao antiinflamatorni i pruza pojedincima sa zastitom protiv forme reumatoidnog artitisa i osteoartitisa.
Vitamin C,beta-karoten mogu takodje biti od pomoci u smanjenju tezine medicinskim takvim uslovima astme i reumatoidni artitis.Beta-karoten se konvertuje u telu do vitamina A.Ovaj vitamin je toliko vazan za imuni sistem da je njegov nadimak Vitamin protiv infekcija.
Suvi persun je takodje bogat folnom kiselinom,jedan od najvaznijih od B vitamina.Folna kiselina je veoma kljucna za vase kardiovaskularnog zdravlja.To je neophodna hranljiva materija za telo koji koristi za pretvaranje homocistein u benigne molekule.Homocistein je potencijalno opasan molekul na visokom nivou,direktno mogu da ostete krvni sud.Visok nivo homocisteina su znacajno povezani sa povecanim rizikom od srcanog i mozdanog udara kod ljude koji imaju dijagnozu ateroskleroza,dijabetes,bolesti srca.Persun je takodje bogat kalijumom i ima diureticko dejstvo na telo.Uspesno su je koristili tokom 2 svetskog rata za lecenje vojnika sa uslovima bubrega i dizenterije.Caj od persuna je posebno dobra navika za pojedince kojima je postavljena dijagnoza ili zele da budu proaktivni i da sprece ove bolesti.Folna kiselina je vazna hranljiva materija koja osigurava pravilnu raspodelu celija,to je veoma vazno za rak,prevencija u dva dela kod telo koji sadrze rapidno dele celije.Ove oblasti su debelo crevo kod oba pola,a grlic materice kod zena je podrucje.Caj od persuna je koriscen vekovima da regulise i da pomogne u tokom menstruacije,kao kod zena posle porodjaja da promovise kontrakcije materice posle porodjaja.Utvrdjeno da je to zbog Apiol.Apiol je komponenta zenskog hormona estrogen,gutanje persuna treba trudnice izbegavaju.
Persun caj je veoma efikasan za blage upale bubrega i mokracnih kanala,efikasno otklanja pesak,bakterije van bubrega,jetre i besike.Smirava upalu i opste zadrzavanje vode,bolno mokrenje.Nemacka verzija FDA je nedavno odobrila persun kao tretman kamena u bubregu i infekcija mokracne besike.
Dakle ako vec imate persun u svojoj basti,mozete da koristite za poboljsanje vaseg zdravlja pravljenjem caja.Kao dodatni bonus osvezicete dah.
Priprema caj od persuna
250ml vruce vode dodajte 1 kasicicu svezeg persuna (moze i suvi),neka odstoji nekih 10 minuta,procedite,mozete dodati limunov sok,zasladiti medom.Prijatno !!!





Нема коментара:

Постави коментар

Caj za potenciju

Caj za potenciju Potencija je muska bolest,veoma neugodna i neprijatna bolest koja zahvata besiku i mokracne kanale. Kako da pripremi...