Ruzmarin caj

Ruzmarin caj
reuma,koncentracija pamcenje
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis),eng Rosemary je zimzelena,grmolika biljka sa neznim plavim cvetovima i iglicastim listovima.Listovi ruzmarina su jakog intezivnog mirisa,gorkog,ljutog ukusa.Listovi se koriste kao zacin za povrce jela sa mesom.U narodnoj medicini ruzmarin ima puno naziva kao sto su luzmarin,rusmarin,rozmarin,zmurod,zimorad.Ruzmarin koje potice od latinske reci rosmarinus, ros znaci rosa,a marinus znaci more,u prevodu je morska rosa,sto znaci da je za njegov rast potreban povetarac sa mora.Ruzmarin je lekovita biljka,uspesno podstice cirkulaciju,krvotok prema mozgu,kao sto dobro poboljsava koncentraciju,pamcenje i uspesno leci glavobolju,reumu.
Ruzmarin caj odlicno deluje protiv bakterije kao sto su stafilokok,streptokok,eserihija koli i protiv gljivice Candida.
Kod ruzmarina se beru cvetovi,najcesce se koriste listovi.Caj ili vino od ruzmarina nekada se koristilo za lecenje dusevne bolesti,lose probave,za ciscenje krvi i bledila,slabe cirkulacije,za lecenje slabog sluha,vida,pospesuje izlucivanje mokrace. 
 Ruzmarin u alkoholu se najcesce koristi kao sredstvo za masazu tela,ublazava reumatske bolove bilo kojeg porekla,zivcanih bolova,glavobolje,migrene.
 Ruzmarin prokuvan u kozje mleko je prirodan lek protiv tuberkuloze.Ulje od ruzmarina se cesce pravi destilacijom listova ili od grancica,sastavni je deo kod tinkture i meleme za rane.
Vino od ruzmarina se priprema tako sto uzmete saku iseckanog lisca ruzmarina,potopite u 1 litar domaceg crnog vina,to stoji 7 dana,obavezno svaki dan potresite flasu,nakon 7dana procedite i piti dva puta dnevno po 1 rakijsku casicu pre jela.
Tonik za reumatske bolove,migrene,cirkulacija-U 1l komove rakije,dodajte isitnjene 20 tableta andola,40gr mentol u kristalu koji mozete kupiti u apoteci,ubacite bas jednu grancicu ruzmarina to stoji 14 dana,obavezno to svaki dan potresite flasu da se otopi dobro andol i mentol,nanosite na kozu sa vatom ili sa tuferom,samo namazete na bolno mesto i ostavite da deluje.Grancicu ruzmarina nema potrebe da izbacujete,ako vidite neki talog,to je normalno,ovaj tonik moze da stoji do godinu dana.Preporucujem samo kod velike bolove,ako imate manje bolove mozete onda samo da napravite sa 10 tableta i 20gr mentola.
Ovaj tonik je veoma dobar za sportske povrede.



Нема коментара:

Постави коментар

Caj za potenciju

Caj za potenciju Potencija je muska bolest,veoma neugodna i neprijatna bolest koja zahvata besiku i mokracne kanale. Kako da pripremi...