Caj od bokvice

Zenska bokvica caj za kasalj,bronhitis
Zenska bokvica (Plantago major)
Caj od bokvice


Bokvica (Plantago eng:Plantain) je jednogodisnja,zeljasta biljka,narodu je poznata kao mala bokvica,koncula,trputac.Bokvica je iz roda Plantaginaceae,koja ima oko 200 vrsta,koje se dele na zenska bokvica ( Plantago major),ona ima siroke listove,muska bokvica (Plantago lanceolata).
Bokvica je najrasprostanjena biljka po celom svetu,raste po vlaznom tlu,na livade i svetle prozracne sume,obala mora,reka,planine.
Muska bokvica(Plantago lanceolata L) se koristi kao lekovito bilje,kao preventiva za lecenje bolesti.Delovi ove biljke se koriste:koren,listovi se beru pre cvetanja,seme nakon sazrevanja.
Seme bokvice (Plantago psyllum) se koristi tako sto se potopi u vodu,ono nabubri,izadje sluz,tada se pije za lecenje zatvora,to je veoma dobar laksativ.
Bokvica deluje kao protivotrov,antimikrobno,astringent,antiupalno,antihistaminsko,kao lekovito deluje za ublazavanje kaslja,iskasljavanje,kao diuretik.
kasalj,iskasljavanje,diuretik
Muska bokvica (Plantago Lanceolata L)
Bokvica u obliku cajeva,tinkture,sirupa se koristi za lecenje kaslja,bronhitisa.U narodnom verovanju kazu da list leci ujed zmija,koristi se kao obloga protiv ujeda insekata.
U nasem podrucju je dostupna muska bokvica.Ostale vrste su raznog znacenja.Ako naidjete na zensku bokvicu,sirokih listova ona je dobra kao za salate,variva,ona se moze koristiti za cajeve za kasalj,iskasljavanje.


Caj od bokvice
 

Нема коментара:

Постави коментар

Caj za potenciju

Caj za potenciju Potencija je muska bolest,veoma neugodna i neprijatna bolest koja zahvata besiku i mokracne kanale. Kako da pripremi...