Пређи на главни садржај

Virak Caj.Caj od virka

VIRAK CAJ -Caj od virka
Caj od virka cajna mesavina
Virak(Alchemlla vulgaris)


Virak (Alchemilla vulgaris) je poznat u nasem narodu kao vrkuta,rosanica,biserka,gospin plast i plast device Marije.Virak raste pored puta,pod rubnim oblastima suma,po padinama i vlaznim livadama na planini.Stabiljka je srednje visine,listovi su polukruznih oblika sa reznjevima,leze na tlu ,cvetovi su zutozeleni i neuglednog izgleda.Virak cveta od aprila do juna,ponekad i kasnije.Na planinama koje su visoke preko 1000 metra mozete naci srebrnog virka.Virak ili vrkuta je veoma lekovita biljka koja se koristi za lecenje genitalnih tegoba i nelagodnost u prelaznim godinama,povoljno deluje na poremecaj ciklusa.Kod mladih devojaka se preporucuje da se koristi virak pomesan u istim delovima sa hajduckom travom,da bi regulisale menustraciju pocetkom puberteta.Virak se koristi kao diuretik,lek za jacanje srca,ova biljka  deluje tako sto skuplja krvne sudove i brzo leci zagnojene rane,cireve,kao kod groznice zbog upale rane.Caj od virka se preporucuje kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja kod vadjenja zuba,pomaze kod malaksalosti,bolovi u misicima.Ovaj caj cak i trudnice smeju da piju jer opusta misice,ucvrscava plod,cak se preporucuje kod trudnice koje odrzavaju trudnocu i koje su sklone spontanom pobacaju.

Virak  prirodno leci sve zenske bolesti,cak kada se koristi sa rusomacu,ovaj caj pomaze kod ispadanja materice i preponske kile (bruh).Za cajeve i obloge berete sve lisce,cvetove,stabiljke.
Caj od virka je dobar za nesanicu,dijabeticari bi trebalo vise da piju caj od virka.Slaba deca jacaju tako sto se u kupki doda pupoljak od virka ili jos bolje od srebrnog virka.
Caj od virka se priprema tako sto cete uzeti 1 kasiku virka,poparite sa 500 ml vrele vode,da odstoji veoma kratko,procediti i piti,preporucuje se dnevno od 3do 5 solja caja.
Obloge pripremate tako sto uzmete odgovarajucu kolicinu,brzo operete,izgnjeciti,upotrebiti kao obloge kod rane,cireva,upala jajnika.
Cak mozete da pripremite 200 gr osusenog virka ili tek sveza biljka,stavite u kofi hladne vode,da prenoci,sledeceg dana se zagreje i doda vodi za kupanje.
VIRAK CAJ-CAJ OD VIRKA


Коментари

Популарни постови са овог блога

Aronija u trudnoci

Aronija u trudnoci
Aronija je veoma lekovita biljka,rod listopadnog grma,koji se sastoji od dve vrste,potice iz Severne Amerike.Aronija je drvo koje raste cak do 6 metara,veoma bujnog rasta,zato ljudi je orezivaju da bi bila manje drvo.Aronija moze da se uzgaja kao ukrasno drvo,ujedno imate ovo lepo voce.Aroniju mozete naci u Rusiji,Finskoj i Svedskoj,sirom sveta,jer svuda uspeva,cak je otporna na mraz i na vrlo niske temperature,otporna je na zagadjenje,bolesti.Cvetici su maleni,sastoje se od pet latica,listica,listovi su jednostavni i naizmenicni,plodovi nisu jestivi kao svezi jer su gorkog ukusa.Aroniju mozete koristiti u pripremi vina,dzem,sirup,kompot,zacin,vocni jogurt.
Postoje tri vrste aronije.
Crvena aronija (Aronia arbutifolia),Crna aronija (Aronia melanocarpa),Ljubicasta aronija (Aronia prunifolia).
Aronija veoma uspesno leci i sprecava bolesti,cisti krv,jaca malokrvnost,poboljsava cirkulaciju,snizava holesterol,visok krvni pritisak,smirava sve upale,srcana oboljenja,tumora,us…

Caj za cirkulaciju

Caj za cirkulaciju
Sta je to cirkulacija?Cirkulacioni sistem je vrlo znacajan kod coveka,omogucava transport materija (krvi) kroz organizam.Kod poremecaja cirkulacije moze doci do nepravilno odvijanje metabolizmau organizmu,koji su praceni sa nesvesticama,pospanost,slabost,zaboravnost,senilnost,losa koncentracija,nedostatak paznje,zujanje u usima,poremecaj vida.Ovi simptomi nastaju kao posledica nedovoljnosti krvi i vazduha u mozgu.
Na perifernim delovima tela,sake i stopala,simptomi se javljaju kao hladni udovi,plavom,modrom obojenost koze,trnjenje ruku,grcevi,smrzavanje na niske temperature.
Kod poremecaja mozdane cirkulacije mozete koristiti caj od ginka,mozete ga naci kao tablete,kapsule i tinktura.To mozete naci u bilo kojoj apoteci.
Kod poremecaja periferne cirkulacije koji se zove "Raynaud-ov sindrom,kod njega mozete koristiti ginko,ruzmarin,djumbir,hajducka trava,glog....
Sada cu vam dati prirodni lekcaj za cirkulaciju.
sve po istim kolicinama ruzmarin (rosmarinus offic…