Virak Caj.Caj od virka

VIRAK CAJ -Caj od virka
Caj od virka cajna mesavina
Virak(Alchemlla vulgaris)


Virak (Alchemilla vulgaris) je poznat u nasem narodu kao vrkuta,rosanica,biserka,gospin plast i plast device Marije.Virak raste pored puta,pod rubnim oblastima suma,po padinama i vlaznim livadama na planini.Stabiljka je srednje visine,listovi su polukruznih oblika sa reznjevima,leze na tlu ,cvetovi su zutozeleni i neuglednog izgleda.Virak cveta od aprila do juna,ponekad i kasnije.Na planinama koje su visoke preko 1000 metra mozete naci srebrnog virka.Virak ili vrkuta je veoma lekovita biljka koja se koristi za lecenje genitalnih tegoba i nelagodnost u prelaznim godinama,povoljno deluje na poremecaj ciklusa.Kod mladih devojaka se preporucuje da se koristi virak pomesan u istim delovima sa hajduckom travom,da bi regulisale menustraciju pocetkom puberteta.Virak se koristi kao diuretik,lek za jacanje srca,ova biljka  deluje tako sto skuplja krvne sudove i brzo leci zagnojene rane,cireve,kao kod groznice zbog upale rane.Caj od virka se preporucuje kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja kod vadjenja zuba,pomaze kod malaksalosti,bolovi u misicima.Ovaj caj cak i trudnice smeju da piju jer opusta misice,ucvrscava plod,cak se preporucuje kod trudnice koje odrzavaju trudnocu i koje su sklone spontanom pobacaju.

Virak  prirodno leci sve zenske bolesti,cak kada se koristi sa rusomacu,ovaj caj pomaze kod ispadanja materice i preponske kile (bruh).Za cajeve i obloge berete sve lisce,cvetove,stabiljke.
Caj od virka je dobar za nesanicu,dijabeticari bi trebalo vise da piju caj od virka.Slaba deca jacaju tako sto se u kupki doda pupoljak od virka ili jos bolje od srebrnog virka.
Caj od virka se priprema tako sto cete uzeti 1 kasiku virka,poparite sa 500 ml vrele vode,da odstoji veoma kratko,procediti i piti,preporucuje se dnevno od 3do 5 solja caja.
Obloge pripremate tako sto uzmete odgovarajucu kolicinu,brzo operete,izgnjeciti,upotrebiti kao obloge kod rane,cireva,upala jajnika.
Cak mozete da pripremite 200 gr osusenog virka ili tek sveza biljka,stavite u kofi hladne vode,da prenoci,sledeceg dana se zagreje i doda vodi za kupanje.
VIRAK CAJ-CAJ OD VIRKA


Нема коментара:

Постави коментар

Caj za potenciju

Caj za potenciju Potencija je muska bolest,veoma neugodna i neprijatna bolest koja zahvata besiku i mokracne kanale. Kako da pripremi...