Zacinske biljke |
Zacinske biljke
Sada cemo pisati o zacinskim biljkama,kako se skladiste i pripremaju.
Zacinske biljke mozete sami da uzgajate u svojoj basti,u saksiji.Ako koristite semena kupljene u poljoprivrednoj apoteci,sejete i negujete prema upustvima na kesici.
Koje biljke se koriste za zacine?
U klasicne zacine spadaju persun,rukola,celer,biber,ruzmarin,majoran,kadulja,kapar,metvica,tamjan.
U modernijim spadaju bosiljak,djumbir,origano,vlasac,estragon,lavanda,medvedji luk,cubar,krasuljica,grbica,borac,korijander,selen,maticnjak.........
Uvek je najbolje koristiti dok je sveze,ali ako zelite da pripremite da cuvate mozete na sledeci nacin:
izaberete biljku, ociscene i suve grancice stavite na aluminijumsku foliju,susite u rerni na najnizoj temperaturi 12 sati,zatim odvojite listice od grancice i cuvajte u dobro zatvorenoj posudi.
Sledeci nacin:sitno naseckajte bilje,dodajte malo vode i rasporedite u posudu za led,kada se zamrzne,odloziti u kesici i cuvajte u zamrzivacu.
Sledeci nacin:sitno iseckajte zacinska bilja,stavite u kesu za zamrzivac i spljeskajte da bude kao pljeskavica,odloziti u zamrzivac,da mozete odlomiti koliko je vama potrebno.
Zacinska bilja |
Persun i vlasac,preporucujem da se koristi uvek svez,jer je bogat etericnim uljima i vitaminima.
Нема коментара:
Постави коментар