Krvna slika- tumacenje

Krvna slika - tumacenje
eritrociti,trombociti,leukociti,sedimentacija,zena,muskarac,trudnoca,beba,malokrvnost,jetra,srce
Krvna slika tumacenje
Cesto se susrecemo sa laboratorijskim analizama,gledamo a neznamo sta znaci.Ispitivanjem krvne slike se otkriva raznovrsne poremecaje kao sto je malokrvnost,infekcije,stanje uhranjenog organizma,izlozeni toksinima,radi se zbog provere opsteg zdrastvenog stanja.Krvna slika se sastoji od eritrociti,leukociti,trombocitimeritrocitne konstante(RDW,MCHC,MCV,MCH),trombocitne konstante(PDW,MPW),podvrste leukocita:Eozinofili,bazofili,neutrofili,monociti,limfociti,hemoglobin,hematokrit.
Eritrociti (RBC)su crvena krvna zrnca,veoma su vazne za hemoglobin,jer one prenose kiseonik iz pluca do drugih tkiva.Normalna vrednost kod zena 3,86-5,08,kod muskaraca 4.34-5.72.Ako vam je smanjeno,to znaci da ste malokrvni,ili ste izgubili dosta krvi usled krvarenja.Ako su poviseni onda to znaci da ste u stanju hemokoncentracije organizma,policitemija kod zdravih ljudi.
Hemoglobin (HGB) je neki sastojak crvenih krvnih zrnaca,Kada disemo,pluca dobijaju kiseonik,zahvaljujuci hemoglobinu on sva tkiva i organa snadbeva kiseonikom,onda organi lepo rade.Isti znacaj ima kao kod eritrocita,samo je Normalna vrednost kod svih je od 110-180g/l.
Hematokrit (HCT) je volumen eritocita u krvi pune jedinice.Normalna vrednost za zene je 0.356-0.470 l/l i kod muskarca 0.41-0.53l/l.
Ufazi oporavka se smanjuje,kod akutnog krvarenja moze biti normalan.Kod nedostatka gvozdja je hematkrit je smanjen,jer eritrociti imaju malu zapreminu,sto znaci da ne mora biti smanjen.Hematokrit je cesto nizak u trudnoci,a i smanjuje se sa godinama zivota.Takodje bude smanjen zbog anemije,leukemije,povecana funkcija stitaste zlezde,ciroze jetre,opekotine i infekcije,dok povecani hematorit se javlja kod dehidratacija i soka.
Eritrocitne konstante se izracunavaju od broja eritocita,hemoglobina i hematokrita i daju informaciju o kvalitetu eritrocita.
MCV -prosecni volumen (velicina) eritrocita 81-99fl
MCH -prosecna kolicina hemoglobina 29-32.9 pg
MCHC-prosecna koncentracija hemoglobina na 1l eritrocita 310-350 g/l
RDW -mera varijabilnosti velicine eritrocita 11,5-16,5%.
Leukociti (WBC),bela krvna zrnca se stvaraju u kostanoj srzi i stite organizam od infekcija,virusa.Postoje pet razlicitih belih zrnaca,sve su one deo odbrane organizma.Normalna vrednost je 3.9-10x109/l.Leukocitoza -Kada je broj povecan,ukazuje da telo proizvodi vise njih,da je telo napadnuto,npr bakterija,Leukopenija-ako je broj smanjen onda ukazuje na neku rizik od infekciju,moze biti virus,stresne situacije,slabost organizma,kao moze da se javi kod bolesnika na radioterapiji.Uzimanje nekih lekova mogu da dovedu do smanjenja krvnih zrnaca,zato se kod njih mora cesto sprovoditi redovni pregledi.
Neutrofilni granulociti (NEU) su najzastupljeni fagocitni leukociti,one su zrele celije,koje napadaju i razaraju bakterije i viruse,cak i u krvnoj cirkulaciji.Normalna vrednost 40-70%
Monociti (MONO) zajedno sa (NEU) cine osnovu fagocitnog odambrenog sistema u telu,one su nezrele celijue,cija je sposobnost mala,kada udju u tkivo,pocinju da bubre i postaju makrofagi,tada su sposobni da se izbore sa infekcijama.Normalna vrednost 1-10%.
Eozinofilni granulociti (EOS) ucestvuju u odbranu od alergijskih agenasa i parazitarnih infekcija.Normalna vrednost 0-6%.
Limfociti (LYM) predstavljaju populaciju leukocita koja ukljucuje dve osnovne subpopulacije.
T limfocite koji ucestvuju u celijskom imunitetu,B limfocite koji se trensformiraj u plazmu celije koje proizvode antitela i tako ucestvuju u humoralnom imunitetu.Normalna vrednost 20-50%.
Bazofilni granulociti (BASO) su najmanje zastupljena populacija leukocita u perifernoj krvi i ucestvuju u alergijskom odgovoru.Normalna vrednost 0-1%.
Trombociti (PLT) su celije koje ucestvuju u zgrusavanju krvi.Normalna vrednost 140-150x109/l.Trombocitopenija je manjak,izaziva sklonost krvarenju,obicno su smanjeni kod hemioterapije,malignih oboljenja,hepatitisa C.Visak izaziva zgrusavanje krvi,moze da dodje do krvnog ugruska u kardiovaskularnom sistemu.Morfoloske osobine mogu da se prate na osnovu dva indeksa koji se ddobija elektronskim posmatranjem volumena krvi u brojacu.
PDW(raspodela trombocita po volumenu) normalna vrednost 16-25.
MPV (Prosecni volumen trombocita) normalna vrednost 7,80-12.
Sedimentacija eritrocita je brzina kojom se krvne celije izdvajaju iz seruma.Ako se krv sadrzi antikoagulans pusti da stoji uspravno postavljenoj pipeti,eritrociti ce se postupno poceti taloziti na dno.Brzina kojom se ove celije taloze je osetljiva na indeks reakcije tela na povredu ili bolest,kao sto je leukocitoza ili groznica.Normalna brzina sedinentacije neiskljucuje da nema bolesti,ali ubrzana sedimentacija je indikator za dalja ispitivanja.Normalna vrednost 2-12mm.h.
Sedimentacija je ubrzana kod upala,razaranja celije,masovno trovanje,u trudnoci,posle porodjaja,kod TBC,reumatizma,artitisa,akutni infrakt miokrada,nefroza,postoperativno stanje,sve vrste soka,tumora,oboljenje jetre,menstruacija.Usporena je kod bebe,policitemije,kongestivne srcane insuficijencije,alergijsko stanje,pojedine vrste malokrvnosti.


Нема коментара:

Постави коментар

Caj za potenciju

Caj za potenciju Potencija je muska bolest,veoma neugodna i neprijatna bolest koja zahvata besiku i mokracne kanale. Kako da pripremi...