Sremus Kapi

Sremus kapi
medvedji luk,divlji beli luk
Sremus kapi

Sremus(lat: Allium ursinum) je samonikla jestiva biljka,poznata je u narodu kao divlji beli luk,medvedji luk.Sremus je izuzetno lekovita biljka,siroko deluje na covekov organizam.Sremus je bogat sa esencijalna ulja,koja su bogata sa alin,izolain kao i druga sulfidna jedinjenja.Mladi listovi sremusa imaju karoten 7 posto,kao i vitamin C od 20 do 50 mg.Svezi sremus mozete naci u prirodi svega 20-30 dana u godini.Zbog toga mozete napraviti sremus kapi.
Sremus lekovito leci povecan holesterol i trigliceride,regulise visok krvni pritisak,doprinosi ocuvanju srca,regulise rad bubrega i jetre,cisti krv,dobar je kod anemije,jaca oslabljeni organizam.
Sremus kapi pripremate ovako: naseckajte sveze listove sremusa,i napunite staklenu bocu,zatim prelijte domacu rakiju 38-40 stepena,neka stoji na suncu 14 dana,nakon toga procedite i cuvajte na tamnom mestu.Ove kapi uzimate od 15-20 kapi sa malo vode.
Sirup od sremusa - 200gr sremusa,listovi sa lukovicama,samleti ili sitno naseckati,preliti sa 1.5l hladne vode,to treba da odstoji preko noci,zatim to dobro procedite,kao i medvedji luk dobro iscediti,zatim toj vodi dodajte 1kg meda ili secera i kuvajte na tihoj vatri 10-15 minuta.Cuvajte ovaj sirup u frizideru.Piti po 3 puta dnevno po 1 supenu kasiku,a deca po 1 kafenu kasiku.





Нема коментара:

Постави коментар

Caj za potenciju

Caj za potenciju Potencija je muska bolest,veoma neugodna i neprijatna bolest koja zahvata besiku i mokracne kanale. Kako da pripremi...