Idjirot caj
Idjirot (Acorus calamus) je vodena biljka,koju mozete naci u bare,mocvare,kaljuge,kao i na obale mirnih voda.U narodu je poznata kao vodeni bozur,kalmus,komus,tatarsko zelje i temisvarka.Njen koren vodoravno lezi u blatu obala i iz nje rastu brojni listovi u obliku maca,visoki do 1 metra.Na sredini pljosnate stabiljke nalaze se kupasti klipovi zelene do smedjezute boje.
Koren idjirota je dugacak do 1m,debljine palca,u svezem stanju ima gorak zacinski ukus,kada je suv,ukus je blag.Koren Idjirota se skuplja u rano prolece ili u kasnu jesen.
Koren idjirota je veoma lekovita biljka,lekovito leci oboljenja zlezda,giht,losu probavu,nadutost kod zeludca,jaca organizam kod ovih bolesti,preporucuje se kod usporenog metabolizma i lenja creva,kao kod vodene bolesti i bledila koze,veoma je dobar pokretac kod tromog zeludca,creva i otklanja katare ovih organa.Mrsavi ljudi koji su izgubili tezinu zbog lose ishrane,treba da piju caj od idjirota i povremeno da u kupku dodaju koren idjirota.
Idjirot caj cak poboljsava apetit,dobar je diuretik prociscava organizam,pomaze kod bubrezna oboljenja.Osuseni koren idjirota,polako sazvakan,pomaze za odvikavanje od pusenja.Ko ima slabe oci,moze zatvorene kapke da namaze svezim sokom od korena idjirota,ostaviti da deluje nekoliko minuta,zatim isprati hladnom vodom.
Idjirot caj cak pomaze kod dece koja nepodnose zitarice (glutenska enteropatija).Cak pomaze kod pomrzlina,ljudi da dodaju ovu lekovitu biljku u svojoj kupki.Idjirot caj pomaze i kod raka pluca,ako s ujutru i uvece pre jela pije caj od hajducke trave,da se uporno i stalno zvace koren idjirota.
Idjirot caj prirodno leci sve vrste proliva,leci sve stomacne bolesti.Idjirot caj se samo pije 6gutljaja dnevno,kod svake bolesti.Kod teske i duge bolesti,treba piti duze.Kod krvavog proliva treb piti caj od nevena ujutro i uvece,6 gutljaja caja od idjirota.
Caj od idjirota se priprema iskljucivo sa hladnom vodom,jedna ravna mala kasika se ostavi u 250 ml hladne vode,tako da odstoji preko noci,ujutro se zagreje i procedi.Pre upotrebe caj od idjirota se ugreje u drugoj posudi sa toplom vodom.
Sok od idjirota se priprema samo od svezeg korena,pazljivo ocistite,oprati i dok su vlazni da se iscedi u sokovnik.
Za kupku je potrebno oko 200 gr koren idjirota potopi u 5l hladne vode,da ostane preko noci,sledeg dana se to zagreva do kljucanja,ostaviti da odstoji i doda vodi za kupanje.
Idjirot (Acorus calamus) |
Koren idjirota je dugacak do 1m,debljine palca,u svezem stanju ima gorak zacinski ukus,kada je suv,ukus je blag.Koren Idjirota se skuplja u rano prolece ili u kasnu jesen.
Koren idjirota je veoma lekovita biljka,lekovito leci oboljenja zlezda,giht,losu probavu,nadutost kod zeludca,jaca organizam kod ovih bolesti,preporucuje se kod usporenog metabolizma i lenja creva,kao kod vodene bolesti i bledila koze,veoma je dobar pokretac kod tromog zeludca,creva i otklanja katare ovih organa.Mrsavi ljudi koji su izgubili tezinu zbog lose ishrane,treba da piju caj od idjirota i povremeno da u kupku dodaju koren idjirota.
Idjirot caj cak poboljsava apetit,dobar je diuretik prociscava organizam,pomaze kod bubrezna oboljenja.Osuseni koren idjirota,polako sazvakan,pomaze za odvikavanje od pusenja.Ko ima slabe oci,moze zatvorene kapke da namaze svezim sokom od korena idjirota,ostaviti da deluje nekoliko minuta,zatim isprati hladnom vodom.
Idjirot caj cak pomaze kod dece koja nepodnose zitarice (glutenska enteropatija).Cak pomaze kod pomrzlina,ljudi da dodaju ovu lekovitu biljku u svojoj kupki.Idjirot caj pomaze i kod raka pluca,ako s ujutru i uvece pre jela pije caj od hajducke trave,da se uporno i stalno zvace koren idjirota.
Idjirot caj prirodno leci sve vrste proliva,leci sve stomacne bolesti.Idjirot caj se samo pije 6gutljaja dnevno,kod svake bolesti.Kod teske i duge bolesti,treba piti duze.Kod krvavog proliva treb piti caj od nevena ujutro i uvece,6 gutljaja caja od idjirota.
Caj od idjirota se priprema iskljucivo sa hladnom vodom,jedna ravna mala kasika se ostavi u 250 ml hladne vode,tako da odstoji preko noci,ujutro se zagreje i procedi.Pre upotrebe caj od idjirota se ugreje u drugoj posudi sa toplom vodom.
Sok od idjirota se priprema samo od svezeg korena,pazljivo ocistite,oprati i dok su vlazni da se iscedi u sokovnik.
Za kupku je potrebno oko 200 gr koren idjirota potopi u 5l hladne vode,da ostane preko noci,sledeg dana se to zagreva do kljucanja,ostaviti da odstoji i doda vodi za kupanje.
Нема коментара:
Постави коментар