Oglasite se besplatno

Translate

понедељак, 25. фебруар 2013.

Caj od Ocajnice

caj od ocajnice "marribium vulgare'
Ocajnica(Marrubium vulgare L)
Caj od ocajnice(Marrubium vulgare L)
Ocajnica ili macina trava(Marrubium vulgare L),ima dugi naziv gorcica.Ocajnica biljka spada u zeljaste biljke,raste do visine 40cm,stabiljka im je dlakava,srebrnobele boje su listovi,na listu ima  guste dlake bele boje,ocajnicin cvet raste skupljeno bez peteljke.Ocajnicu berete u vreme cvetanja,bez korena kojeg je vretenastog oblika.u hladu susite ovu biljku.
Macina trava moze da se koristi za zacine,moze da se pripremaju cajevi,koji lece bolesti pluca,srce,zivce,probavni sistem,zutice i zenske bolesti.Kao sto se koristi za jacanje imuniteta nakon prehlade,gripnog stanja,pocetne stadijume groznice i tuberkuloze,veoma je lekovita biljka koja cak pomaze kod slabog apetita.Sa ocajnicom mozete da napravite cajnu mesavinu za zene koje zele da ostanu trudne:
Ocajnica (Marrubium vulgare L) 200gr, 
Hajducka trava (Achilea millefolium) 100gr, 
Virak (Alchemila vulgaris) 100gr, 
Zdravac (Geranium macrorhizomum L) 50gr, 
Bokvica (Plantago minor) 50gr.
Ovaj caj najbolje se cuva i skladisti u nekoj papirnatoj kesici. 
Nacin pripreme: 
U nekoj posebnoj posudi stavite 5 supenih kasika ove cajne mesavine,preliti sa 1litar kljucale vode,promesati i ostaviti da odstoji sat vremena.Ovu celu kolicinu piti u toku dana po malim gutljajima,ovaj caj pijete sve dok ne zatrudnite.
Caj od ocajnice pripremate na sledeci nacin:
U nekoj posudi staviti 1 supenu kasiku ocajnice preliti sa 250ml kljucale vode,posle 15 minuta procedite popijte 2-3 puta 250ml caja,nemojte ga zasladjivati.Ako biljni cajevi konzumirate zbog bolesti srca i pluca,mozete zasladiti sa bagrem med.

среда, 20. фебруар 2013.

Caj od Imele

Caj od Imele
"caj od imele" caj od imele biljni cajevi
Imela(visci albi stipes et folium)
Imela(visci albi stipes et folium) je zimzelena biljka koja raste u grm,koja se sa svojim korenima siri po bilo kojem listopadnom drvecu i vocke.Koreni prodiru veoma duboko u drvo tako sakuplja hranljive sokove,zbog toga se ona sama prehranjuje i opstaje.Njena stabiljka je zutozelene boje,drvenasta biljka,cvetovi su zuckaste boje koje izlaze iz stabiljke.Pocetkom proleca pocinje da cveta.Plodovi su nezni,prozirni,bobica u obliku loptice,koja ima cvrstu opnu,koju obuhvata sluzava,lepljiva masa i ima jednu ili tri semenke.
Sastav imele: zelena smola,etericna ulja,masna ulja,guma,vosak,flavonskih heterozida i dr.
Imela ima veoma starih znacaja kao kod stare Germane i Gale slavili je kao svetu biljku,kod Hipokrata i Plinije,oni su smatrali je lekovitom protiv vrtoglavica,tumora,padavice.Nesto u srednjem veku Sveta Hildegarda preporucivala je protiv  bolesti srca.Zupnik Kneipp,fitoterapeut preporucivao je za zaustavljanje krvarenja,bolesti krvnih sudova i ginekoloskih problema.U Americi i Engleskoj  je bozicni i novogodisnji ukras.U nasem narodu je verovanje da pod onom leskom,na kojoj raste imela(inace se veoma retko dogadja),lezi zmija,na njenoj glavi dragi kamen i drugo blago,drugo verovanje u nasem narodu ispod takve leske bela zmija se sklupcala i pored nje od zlata jabuka,ako bi covek uspeo da ubere imelu dok ta bela zmija spava,skuvao i popio caj,svaka bi mu biljka kazala za kakve bolesti je lek.Sto je san svih travara,od kako je sveta i veka.
"caj od imele" caj od imele biljni cajevi
imela bobice
Imela je prirodni lek za srcane bolesti,glavobolja,vrtoglavica,epilepcija,reumatskih oboljenja,mokracnih i bubreznih tegoba,cisti krvne sudove,regulisanje metabolizma i hormonske poramecaje.Lektini i citokinini uvecavaju imunostimulaciju,pa imelu koriste kod nekih oblika tumor,njena lekovitost za lecenje visoki krvni pritisak.Medjutim morate znati da se imela ne kuva,vec da imela odstoji 8sati u hladnoj vodi.Dnevno se pije 200ml caja.Posle tog kontinuiranog konzumiranja 100gr caja mora da se napravi pauza 3meseca.Postoji dva nacina za pripremu caj od imele,u hladnu i toplu vodu.
1. Listici,cvetovi,celi nadzemni delovi biljke tj stabiljke(herba) priprema se: u 200ml kljucale vode dodati 1supenu kasiku caja,ostaviti 30minuta,procedite i pijte 3puta po 200ml caja,nezasladjeno.
"caj od imele" caj od imele biljni cajevi
Imela na drvecu.
2.Koreni,plodovi,korice,rizomi se pripremaju:u 200ml hladne vode umesati 1 kasiku caja zagrevati do vrenja,ostaviti 30minuta,procedite i pijte 3puta po 200ml caja,nezasladjeno.
Ako neko zeli da zasladi ,moze samo sa med.
Ne preporucujem da sami ubirate imelu,najbolje je da kupite od nekih travara,jer su njene bobice otrovne.
Po nasem tradicionalnom verovanju govore da su majke,zelene bobice davale svojoj deci za jacanje organizma
Caj od bele imele se pije 6 nedelja,prve nedelje po 3 solje,dve nedelje po 2solje dnevno,dve  nedelje po 1 solja dnevno,zadnja nedelja 1solja podeljena u dve doze pre i posle obroka.четвртак, 07. фебруар 2013.

Maticnjak caj

Maticnjak caj(Mellisa Officinalis)
biljni cajevi"maticnjak caj"
Maticnjak(Mellisa Officinalis)
Maticnjak (Mellisa Officinalis) je biljka koja ima puno narodnih naziva celinja trava,celinjak,limunka,maternjak,maticnik,melisa,pitoma nana,pcelinja trava,rojevnica,latinsko ime Mellisa potice od grcke nimfe koja je spasila zivot Zevsu.U znak zahvalnosti pretvorio je u pcelu da sakupljala med sa belih ili zutih cvetova maticnjaka.Cela biljka ima prijatan miris,slican limunu,posebno list ima jak miris.Maticnjak je samonikla biljka,moze da se uzgaja u vtrovima,tako da cuvate svoje dvoriste od krpelja.Ova biljka je lekovita,zacinska,aromaticna,medonosna i industrijska.Za lek se beru listovi pre cvetanja,a cela biljka za vreme cvetanja.Susi se u hladu,manje da se dira.Osuseni maticnjak nikako ne cuvajte u metalnoj posudi.
Caj od maticnjaka poboljsava apetit,posebno kod dece.Maticnjak caj povoljno deluje na psihu.
Cesto se upotrebljava kao okrepa u stresnim situacijama,depresije,pomaze i kod neredovnih menstruacija uzrokovanih stresom,kod glavobolja uzrokovanih nervozom ili povracanja na zivcanoj osnovi.Najcesce se koristi kod psiholoskih oboljenje,poboljsava pamcenje,pomaze u borbi protiv depresije,ankisioznosti.
Maticnjak caj pomaze gotovo kod svih bolesti.regulise probavni sistem,jaca srce,cisti krv,deluje antibakterijski pomaze u zaceljivanju rana,herpesa,probleme sa bronhijama.Moze da se pravi sok od maticnjaka,koji je dobar za jacanje imuniteta.
Priprema caja: 1supena kasika osusene biljke Maticnjaka preliti sa 0.500ml vode piti uvek svez caj,pre jela 200ml maticnjak caj.
Caj treba kuvati u emalirnoj posudi,nikako u metalnoj.Caj zasladjen medom uspesno deluje za smiravanje nervoze,depresije,natopiti sa vatom i drzite na herpesu,uspesno deluje.